Româna cu Andrei Gancz

Un joc lingvistic atractiv – cuvintele încrucișate

Activitatea didactică preferată a elevilor mei era cea bazată pe cuvintele încrucișate abordate sub formă de competiție.

Materialul

Careuri utilizabile se găsesc în primul rând în partea „Lexic” a blogului. Acestea conțin numai cuvinte care apar în articolul cu lexic tematic la care sunt atașate. Un exemplu este exercițiul Călătoria 5. Se găsesc multe careuri și pe internet. Acestea trebuie să conțină cât mai puține cuvinte presupuse a fi necunoscute de către elevi.

Demersul

1. Clasa se împarte în două echipe, fiecare desemnându-și un „căpitan”. Este de dorit ca cele două echipe să aibă niveluri ce competență cât mai apropiate. Profesorul sau un elev joacă rolul de animator și de arbitru.

2. Dacă există aparatele corespunzătoare în școală, careurile de pe blog sau de pe internet se pot practica pe o tablă interactivă. Dacă nu, atunci careul se desenează pe tabla obișnuită. Elevii nu au definițiile la dispoziție.

3. Se desemnează prin tragere la sorți echipa care începe jocul. Echipele vor juca alternativ.

4. Echipa care este la rând să joace cere o definiție la alegere, după ce membrii ei s-au consultat între ei. În caz de dezacord, decide căpitanul.

Animatorul dă definiția cerută și cronometrează intervalul de timp în care trebuie dată soluția. Acest interval poate fi limitat, de exemplu, la 30 de secunde. Se stabilește dinainte dacă echipele au dreptul la o singură încercare de a găsi cuvântul, sau la mai multe. Regulile se stabilesc în funcție de nivelul jucătorilor.

Echipa care joacă își dă soluția. Dacă aceasta este corectă, animatorul înscrie cuvântul în grilă și notează un punct pentru echipa respectivă. Se poate stabili dinainte ca cel care înscrie cuvântul să fie un membru al echipei și ca soluția să fie considerată corectă dacă este și ortografică.

5. Dacă echipa care a jucat nu a putut să dea soluția, echipa adversă încearcă să o dea, având dreptul la o singură încercare, și fără timp de gândire. Dacă soluția sa este corectă, câștigă un punct, apoi cere o nouă definiție, bineînțele și în caz că nu a găsit cuvântul echipei care a jucat mai înante.

Jocul continuă astfel până la completarea careului, sau până ce niciuna din echipe nu mai poate da soluția corectă.

6. Se stabilește echipa câștigătoare după numărul de puncte acumulate. Este posibilă și egalitatea.

7. Profesorul revine asupra cuvintelor necunoscute de către elevi, pentru ca să fie asimilate.

8. Echipa care a pierdut poate să-și ia revanșa în urma jocului pe o altă grilă.

 

Pentru profesori

 

 



30/10/2022
0 Poster un commentaire

Inscrivez-vous au blog

Soyez prévenu par email des prochaines mises à jour